Urcand cu masina peste deal de Slatioara, ajungem in Alunu, locul in care francezii de la asociatiile I.D.E.E. (Inovatie Dezvoltare Evaluare Europa), Companie D cal ou, Soleil de Rue si cole de la Vie au sediul provizoriu pentru doua saptamani. La scoala din Alunu, parca nu ar fi vacanta. Curtea scolii este plina de copii. Cativa elevi lucrau la o pictura murala pe zidul scolii, sub indrumarea lui Muriel Thomas si Annaig Dumarais. Altii ne faceau demonstratii spectaculoase de mers pe sarma, pe picioroange si jonglerie, deprinderi pe care le-au invatat in doar doua saptamani de la Barth Russo, cel care, alaturi de Bruno Krief, a tinut spectacole in localitati din imprejurimi, printre care Horezu, Slatioara, Berbesti, Brezoi, Lacusteni. Cel care, de ani buni leaga relatiile romano-franceze in acest colt de Romanie este chiar un fost satean din Alunu, care a plecat in Franta dupa 90, Ilie Cirloganu, vicepresedintele fundatiei "Horizons Roumanie".
Barth Russo ne-a spus ca in Franta lucreaza in spitale, alaturi de colegul lui, Bruno. "Este prima data cand venim cu acest spectacol in strainatate. Toti de aici suntem voluntari, facem aceasta munca fara sa fim platiti", ne-a declarat el. Despre copiii din Romania spune ca sunt foarte receptivi si invata foarte repede. Cei care au participat la atelierele de mers pe sarma, pe picioroange, pe monociclu, jonglerie si mima si-au insusit foarte repede tehnicile predate.
Obiectivele Asociatiei I.D.E.E., prezenta si ea in aceste zile pe plaiuri valcene, vizeaza cu precadere sprijinul autoritatilor locale publice, al colectivitatilor judetene si nationale, in cadrul dezvoltarii strategiei teritoriale, din dorinta de a favoriza realizarea unui parteneriat public - privat. Claudine Yessayan, de la asociatia I.D.E.E. ne-a spus: "Obiectivul nostru este de a ajuta comunitatea locala si institutiile de aici sa acceseze proiecte de finantare europene. Aceasta este o activitate benevola. Avem si un program . Obiectivul final este de a crea in Alunu mediul necesar pentru a intemeia o scoala , proiect pilot".
Mircea Perpelea, fost consul al Romaniei la Marsilia, ne-a explicat cum a inceput aceasta stransa colaborare romano-franceza:
"Povestea ar incepe in anul 2004, in perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Am intemeiat atunci o asociatie , un fel de asociatie-mama care a reunit mai multe asociatii de prietenie create dinainte sau ulterior, printre care si , cu scopul clar si binedefinit de a demara si genera legaturi cu comunitatile locale. Si asa a luat fiinta proiectul , dupa numarul regiunii (departamentului) Bouches-du-Rh ne, ca sa sugeram un proiect mai larg de sustinere a comunitatilor. De aici au inceput proiectele, am sensibilizat primari din Franta care sa doreasca sa participe la proiecte. Acum suntem in etapa de parteneriat".
AlunuWebs nu raspunde pentru criticile si acuzatiile adresate persoanelor publice sau institutiilor locale. Scopul acestei platforme este de a crea si dezvolta o comunitate online.
6 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu