AlunuWebs nu raspunde pentru criticile si acuzatiile adresate persoanelor publice sau institutiilor locale. Scopul acestei platforme este de a crea si dezvolta o comunitate online.

16 ianuarie 2011

Alunecările din judeţ pot fi stopate cu 20 miliarde de euro



CALAMITĂŢI. Judeţul Vâlcea o ia încet dar sigur la vale. Alunecările de teren se accentuează şi se extind după fiecare ploaie afectând drumuri de acces, podeţe şi gospodării. Cu toate că judeţul nostru ocupă  locul întâi pe ţară la  alunecările de teren, iar situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece, actualul Guvernul ne-a alocat doar 12 de miliarde de lei vechi, dintr-un necesar de peste  20 de miliarde de euro.
Prefectul Petre Ungureanu s-a văzut obligat să-i dea dreptate fostului prefect Remus Grigorescu, care  spunea că Vâlcea ar avea nevoie de 20 miliarde de euro pentru  stoparea alunecărilor de teren. Deşi la data respectivă, Ungureanu nu dădea doi bani pe afirmaţiile social-democratului, în prezent îi recunoaşte calitatea de statistician. Un gest ce nu-l ajută cu nimic în relaţia cu propriul Guvern care i-a alocat doar 12 miliarde de lei vechi din necesarul de 22 miliarde de euro.
,,O socoteală făcută de fostul prefect Grigorescu, dânsul fiind profesor şi specialist în statistică, arată că ne trebuiau 20 miliarde de euro pentru stoparea tuturor alunecărilor de teren de pe raza judeţului Vâlcea. Am cerut vreo 470 de miliarde de lei, anul trecut, pentru lucrări pentru care s-au făcut studii de fezabilitate şi studii geo. Sunt foarte multe localităţi foarte grav afectate, Goleşti este de departe cea mai afectată, cu steluţă aş putea spune, Milcoiu, la fel”, a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, pe lângă alunecările de teren aflate în monitorizare, a apărut un caz nou, cel al alunecărilor de teren de la Cernişoara, dezastru ce a intrat deja în atenţia Ministerului Economiei, respectiv al Conversmin.
“Acum a apărut un nou pericol la Cernişoara. Acolo am  cerut ajutorul domnului ministru Ariton, care ne-a înţeles, au venit deja aici specialiştii de la Conversmin, s-au alocat şi banii. Conversmin va începe lucrările pentru rezolvarea infiltraţiilor de apă din minele de la Armăşeşti, pentru că acolo sunt case în aval de mină, de exploatare, care este închisă deja, dar este în pericol de inundare”, a declarat prefectul.
Deşi a trecut ceva timp de la apariţia craterului din Buneşti, autorităţile nu au reuşit să afle cauza producerii lui. În timp ce localnicii trăiesc cu frica în sân de teama apariţiei unui nou crater, capii societăţilor responsabile pasează pisica de la unul la altul, în speranţa că vor scăpa fără să scoată un leu din contul societăţii.
„Avem discuţii serioase legate de cauzele prăbuşirii de la Buneşti. Am trimis o scrisoare la Regia Sării, pentru că ne-a răspuns şi Regia pentru Resurse Minerale, mai nou dau vina unii pe alţii. Nu se ştie nimic… Poate Dumnezeu, poate omul, poate istoria sau geologia şi-a făcut de cap acolo. Nu ştiu cauza. Vom lămuri lucrurile foarte repede pentru că preşedintele CJ a rezolvat problema astupând gaura. Deocamdată. Dar trebuie să vedem ce se întâmplă ca să nu se întâmple şi în alte locuri”, a mai spus prefectul.
DANA NEDESCU, VOCEA VALCII

0 comentarii:

About Me

Fotografia mea
AlunuWebs
http://alunu.webs.com
Vizualizați profilul meu complet